Végső elkeseredésében még a hypot is megszagolja az ember


Akkor szembesültem a Coviddal, amikor egy kora őszi vidéki túrán az egyik ház ajtaján megláttam a fertőzöttre figyelmeztető piros cédulát. Nem volt jó érzés. Aztán az idő előrehaladtával egyre több ismerősöm, barátom lett beteg, aki vagy kisebb tűnetekkel megúszta a fertőzést, vagy még benne van a betegségben és közepesen érzi magát rosszul a karanténban. Ezek után egyre furcsábbakat gondolok azokról, akik „sima influenzának” nevezik ezt a betegséget. Viszont, aki külföldi útról tért haza, az sem járt jobban, ellenőrzött karanténba kellett vonulnia 11 napra, akár van negatív tesztje, akár nincs.

Az újabb szigorítások, például, hogy este 8 és hajnali 5 óra között kijárási tilalom lesz, november 10-e éjféltől lépnek életbe, mivel rohamosan terjed a fertőzés az országban. Az egyik kedves barátom körülbelül 8 napja érzett először enyhe, megfázásra jellemző tüneteket; orrdugulást, köhögést. Nem tulajdonított ennek különösebb jelentőséget, máskor is megbirkózott már ezzel. Két nappal később aztán kisebb hidegrázás, fáradtságérzet jelentkezett nála, és azt gondolta, hogy be is lázasodott, de a hőmérő végül rácáfolt erre. 

Aztán újabb két nap telt el, amikor este azt vette észre, hogy nem érzi a pirított tökmagolaj kellemes ízét, de más kajáét sem, sőt a szagok is eltűntek. A négy alapíz (a savanyú, a keserű, az édes és a sós) érzékelése viszont megmaradt. „Az ember ilyenkor mindent megszagol, tusfürdőt, illatszereket, amiknek jellegzetes erős az illatuk, végső elkeseredésében még a hypot is, de semmi!” A mentolos fürdősó illatát szintén nem érezte, de az legalább jót tett, mivel hűsítette a légutait. Ekkor vált nyilvánvalóvá számára, hogy ez a Covid.

A betegség kezdetét a 8 nappal ezelőtti tünetektől számítja, és szerencsére eddig, a fent leírtakon kívül, más komolyabb baja nem volt. Egyik reggel érzett enyhe izomlázat (az izomfájdalom is kórtünete a Covidnak), de nem volt elviselhetetlen.

A 7. napon elvégeztek rajta tesztet, ami pozitív lett, így most karanténban várja a gyógyulást. Reménykedik, hogy a betegség leszálló ágában van, s ennél nem lesz rosszabb. Négy nap múlva lesz egy kontrollteszt, ami ha minden jól megy, kedvező eredményt ad.

Az ismerősei, barátai viszont ettől eltérő tünetekről is beszámoltak. Volt akinek heves fejfájása volt, volt, aki rettentő izomfájdalomról (például szemmozgató izom) számolt be, mások a gyengeségtől az ágyból alig tudtak kikelni. Sajnos tud olyanról is, akinek tüdőgyulladásos szövődményei lettek, és most kórházban várja a gyógyulást.

Véleménye szerint a vitaminok, különösen a C- és D-vitamin és a friss levegő nagyon fontos a megelőzéshez, gyógyuláshoz. Az ágyban fekvés viszont nem használ. Már csak azért sem, mert a tüdőben lerakódó nyák így nehezebben szabadul fel, ami melegágya a tüdőgyulladásnak.

Egy másik kedves ismerősöm egészen enyhe tünetekről számolt be. „Egy kis hőemelkedéssel, kis fejfájással megúsztam a dolgot, és gyakorlatilag 2-3 nap után teljesen tünetmentes voltam... viszont azt a hibát elkövettem, hogy mivel nem volt semmi bajom, túl hamar mentem a második tesztre, amely sajnos ismét pozitív lett (9 nap volt az első és a második között).” Ezért aztán újra önkéntes karanténba vonult az újabb tesztjéig.

Viszont, aki külföldre utazott látogatás céljából, annak is karanténba kell vonulnia. Az egyik családtagot hazaérkezésekor a repülőgép leszállása után sokadmagával azonnal buszba rakták, és elszállították a terminálhoz, ahol először a hőmérsékletüket mérték meg, azután a rendőrök vártak rájuk. Kikérdeztek mindenkit az utazása céljáról, és papírokat töltöttek ki velük. Mivel turisztikai célból utazott el, ezért megkapta a karantént jelző piros céduláját, amit hazaérve ki is rakott az ajtajára.

Másnap reggel először telefonon kereste a rendőrség, de mivel aludt, és nem vette fel a mobilját, ki is mentek a lakására ellenőrizni. Akkor elmondták neki, hogy választhat, személyesen vagy távellenőrzésben ellenőrizzék. Ha ez utóbbi mellett dönt, akkor a házikarantén elnevezésű applikációt kell letöltenie. Végül a távellenőrzést választotta, így naponta egyszer kap egy SMS-üzenetet, aminek megérkezésétől számított 15 percen belül meg kell nyitni az applikációt és a kamerába kell néznie, hogy ellenőrizzék, otthon van-e, sőt ezen keresztül a tartózkodási helyének GPS-koordinátáit is bemérik. Az app egy kérdőívet is tartalmaz, amit ki kell töltenie. Az ebben szereplő kérdésekkel az aktuális egészségi állapotát mérik fel.

Azért, hogy a karanténból minél hamarabb szabaduljon, PCR-teszteket is akart végeztetni magán, amiknek időpontjait 24 órával a tesztelés előtt kellett bejelentenie a rendőrségen. Tehát, ha szerdán akar valaki tesztre menni, akkor hétfőn este már le kell ezt jelentenie a hatóságnak.

A tesztek végül elkészültek, és mind a kettő negatív lett. Az eredményeket annak rendje és módja szerint fel is töltötte a rendőrség online ügyintézési felületére 4 nappal ezelőtt, ám az oldalon mind a mai napig az látszik, hogy az ügye ügyintézésre vár. Ahhoz, viszont, hogy kikerüljön a vesztegzárból, mindenképpen kell a rendőrségtől írásos jóváhagyás. A karanténja november 11-én éjfélkor lejár, tehát így is, úgy is megoldódik a dolog, ha addig nem bírálják el az aktáját, akkor már hivatalosan, jóváhagyás nélkül is leveheti a matricát az ajtajáról.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Szavak nélkül

A kampó

Pipacsok közt veled lenni