Zöldenergiával melegítve még az étel is finomabb

 

Hozzánk vágtak két napelemet, amikor vettük a lakóautót. Tisztában voltunk azzal, mire jó, meg persze azzal is, hogy a zöldenergia mennyire hasznos, de hogy ekkora segítségünkre lesz az utazásaink során, na, ezt nem gondoltuk. Nélküle nehéz lenne a kempingeken kívül táborozni.

A két napelem elég sokáig árválkodott a garázsban, mire felkerültek a lakóautó tetejére. Decens, vékony darabok, amik nagyon jó szolgálatot tesznek. Összegyűjtik a Nap sugarait, aminek energiája a vezetékeken és egy töltésvezérlőn keresztül a munkaakkumulátorunkba jut. Ez pedig működteti a kényelmi funkciókat a lakóautóban. Például az anyósom kiszuperált, ám még működőképes mikróját és a pici ledes lámpákat. Sőt a kompresszoros hűtőnket is ez üzemelteti. Akkora munkaakkumulátor van az autóban, hogy a nappal összegyűjtött és tárolt napsugarak energiájával egész éjszaka képes ellátni a hűtőt naftával. Reggel pedig az első hajnali napsugarak visszatöltik az elhasznált villamos energiát a munkaakkumulátorba.

Egy évig kiválóan működött a zöldenergiát hasznosító rendszerünk, környezetbarát módon nem a szénnel etetett hatalmas hőerőművekben megtermelt áramot fogyasztottuk, hanem az éltető Napunk energiáját. Tudtunk ezzel a megoldással éjszakázni olyan helyeken, ahol nincs áramvételezési lehetőség, így a tengerparton, a hegyekben és a Somoskői vár parkolójában.

Aztán pont a Somoskői vártúra után valami elromlott, a napelemek nem voltak hajlandóak szállítani az energiát. Kérdéses volt egy darabig, hogy a hálózatban vagy a panelekben van-e a hiba, de néhány perces hibakeresés végén végül kiderült, hogy bizony a panelek adták meg magukat.

Ekkor adott volt a kérdés, új paneleket vegyünk vagy próbáljunk meg felszerelni az itt-ott fellelhető és megvásárolható használt napelemeket, hátha még jók valamire. Napokig tartó újabb tépelődés után az új mellett döntöttünk, és 60 ezer forintból megúsztuk. Csak az összehasonlítás kedvéért, egy teljes szett, tehát napelem töltésvezérlővel együtt 300 ezer forintba került volna.

De miért is kell a töltésvezérlő? Azért, hogy a napelemeken keresztül beáramló energia mennyiségét szabályozza, így a munkaakkumulátor és az autó rendszere nem töltődik túl és nem károsodik a túlfeszültségtől. Ezenkívül képes megvédeni az akkumulátort a mélykisüléstől is, ami a túlzottan alacsony feszültség esetén következik be benne.  

És nem a trendiség miatt kell a napelem, hanem azért, mert nagyon jó szolgálatot tesz. Mindezeken túl elképesztő szabadságot is ad abban, hogy ne kelljen állandóan áramforrás után néznünk, ha leállunk egy parkolóhelyen.

Megjegyzések

  1. Kívánom hogy még sok zöldenergiával melegített sok finom ételt fogyasszatok el szebbnél szebb helyeken !

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Szavak nélkül

Pipacsok közt veled lenni

Beszélő kövekbe zárt hallgatag dilemmák