Kartonnézők, rajongók a kivetítőn, és egy jól irányzott labdás torokütés a kizárással tarkított verseny eddigi mérlege


Furcsa az idei US Open teniszverseny. Sehol egy néző a stadionban, a lelátón csak néhány kartonra megrajzolt emberalak nézi merev tekintettel a mérkőzéseket. Azt, hogy legyen némi hangulata a meccseknek úgy biztosítják, hogy a játékszünetekben hatalmas kivetítőn mutatnak rajongókat. A szponzorpáholyokban pedig az éppen nem játszó játékosok ülnek maszkban és nézik riválisaik meccsét. 

Békésebbnek tűnik így a verseny, senki sincs, aki őrjöngve tülköljön, doboljon vagy bekiabáljon a játékosoknak a szervánál. Ez az idill egészen szeptember 6-ig tartott a versenyen, ugyanis ekkor szállította Novák Djokovic a jól irányzott torokütését, és ezután kizárták a versenyből, valamint fizetnie kell 10 ezer dollár büntetést is. De nem csak őt, előtte a Babos Tímea, Kristina Mladenovic párost is eltanácsolták a versenytől amiatt, hogy Mladenovic érintkezett egy koronavírusos játékossal. Azzal együtt mennie kellett a végső győzelemre esélyes első helyen kiemelt párosnak, hogy Mladenovic 11 negatív Covid 19-es tesztet produkált.

A versenyről távozó Djokovic labdás torokütése, amivel letaglózta a vonalbírót, nem volt előzmény nélküli azon az ominózus meccsen. Frusztrált volt attól, hogy nem találta a játékát, a ritmust a spanyol Carreno Busta ellen. A spanyol nem hagyta magát, visszaütött mindent, egy szó mint száz kellemetlen, ragadós ellenfél volt. Az egyik elveszített labdamenet után az egyre dühösebb Djoko a pálya melletti palánkra ütötte a labdát, majd ezt követte néhány perc múlva a torokütés. A labdát  úgy ütötte hátra, hogy nem is látta, hol landol. Csak a vonalbíró nyöszörgésére fordult oda, akkor jött rá, hogy sikerült torkon vágnia a nőt a hanyagul elütött labdával.

Innentől pedig felpörögtek az események, Carreno Busta szörnyülködött, a fejét fogta, Djokovic próbálta menteni a menthető, de már nem lehetett meg nem történtté tenni a dolgot. A vonalbíró torokütését nézők milliói látták a tévében, számítógépen, végleg beleégett az agyakba a levegőért kapkodó nő arckifejezése. Végül 10 perc tanakodás után a vezetőbíró közölte Djokoval, hogy vége a meccsének, kizárták a tornáról.   

Volt még számos kizárás hasonló ügyek miatt kisebb-nagyobb tenisztornákon, de egy, máig emlékezetes megmozdulás szintén a US Openhez kötődik. Serena Williams a 2009-es fináléban beszólt a mérkőzésén bíráskodó vonalbírónak. A bíró ugyanis úgy ítélte meg, hogy Serena szerva közben szabálytalanul rálépett a vonalra, a játékos azonban megkérdőjelezte a döntést, és az általa tévesnek vélt vonalbírói ítélet miatt megígérte, hogy kinyírja a bírót. A végeredmény itt is ugyanaz lett, a fenyegetőzésért kizárták a döntőből Serenát, majd büntetést is kapott, a versenyt pedig végül Clijsters nyerte meg.  

De Denis Shapovalov sem úszta meg kizárás és büntetés nélkül, amikor az angolok elleni Davis Kupa meccsen frusztráltságában megütött labdája a főbíró szemében landolt. Nagyobb baj nem lett, a bíró kicsit fogta a fejét, de aztán mindenki megnyugodott, hogy lát még mind a két szemére, így továbbléptek volna a dolgon. Ám a szabályok ezt a továbblépést nem tették lehetővé, és azzal a lendülettel kizárták az egyébként nagyon szimpatikus, mosolygós, tehetséges Shapovalovot a további küzdelemből.

Azonban míg Serena és Shapovalov ballépése lecsengett, Djokovic megmozdulása hatalmas hullámokat vet most. A maga idejében hisztis teniszfenegyereknek számító John McEnroe éppen azt latolgatja, hogy Djoko mindig cipelni fogja a véletlen, de súlyos torokütés terhét, a szégyent, hogy megütött labdával egy bírót, nem tudja lemosni magáról.

Napjaink teniszfenegyereke, Nick Kyrgios pedig arról elmélkedik a közösségi oldalán, hogy ha ő csinálta volna ugyanezt, mint Djoko, akkor milyen büntetésre számíthatott volna. Nem bízta a véletlenre, szavazásra is bocsátotta a dolgot, most ott tart, hogy a szavazók szerint 20 év eltiltás várt volna rá a torokütés miatt.

Az ügy az összeesküvés elméletek híveinek is táptalajt adott. Az egyik kedves teniszismerősöm a kizárás, eltanácsolás miatt érzett elkeseredésében némi csalást lát a dolgokban. Szerinte az amerikaiak Djoko kizárását és a Mladenovic-Babos duó eltanácsolását azért vitték véghez, hogy amerikai győzelem szülessen a tornán. Némileg ennek ellentmond, hogy a férfiaknál már egy amerikai sincs versenyben, a női párosoknál persze még bármi lehet, de nyilván nagyobb súlya, elismertsége a férfi egyesnek van, tehát a csalós kizárásnak itt lett volna inkább értelme.

Egy biztos, Djokovic nem hozott jó döntést, amikor hanyagul, oda sem nézve háta mögé ütötte a labdát és pechére eltalálta a bírót, aki teljes joggal kiakadt ezen a meggondolatlan megmozduláson. Nyilván Djoko is tudja, hogy a tenisz nem az indulatokról, hanem a hideg fejről szól. A koncentráltabb, erősebb és taktikusabb játékos marad talpon, és a jók közül a legjobb fogja felemelni a torna végén a trófeát.

Djoko megítélése mindig is felemás volt a teniszvilágban. Vádolták már azzal, hogy az időhúzás, az ellenfél összezavarása miatt kéri ki az ápolási szüneteket, és főleg akkor teszi ezt, amikor éppen vesztésre áll a pályán. A karrierje elején pedig hajlamos volt odadobni meccset, amikor látta, hogy az ellenfél aznap jobb formában van, mint ő. Az általa szervezett nyári Adria Tour sem aratott osztatlan sikert, amikor rajta kívül több játékos is koronavírusos lett a verseny végén. Akkor nagyfokú felelőtlenséget emlegettek sokan.

Ezzel együtt nem gondolom, hogy McEnroe-i túlzás bejön és egy életen át fogja cipelni a labdás torkon vágás terhét. Abban azonban bízom, van annyira intelligens, hogy tanul ebből, és nem hagyja az indulatait eluralkodni magán. Az ütőtörés talán még belefér egy meccsbe, de az biztos, hogy a labdás torkon vágás már nem. És nemcsak szerintem nem, a jóérzés és a szabályok sem teszik ezt lehetővé.    

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Szavak nélkül

A kampó

Pipacsok közt veled lenni