Tesztelés után fogadják a szakrendelésen a 12 év alatti gyerekeket

  

A 12 év alatti gyerekeket csak friss PCR-teszttel fogadják a szakrendeléseken – hívta fel a figyelmet az egyik olvasónk. „Persze akut esetben van sürgősségi ellátás. De, ha 12 év alatt még nem is lehet oltani, hogyan legyen bármilyen oltási igazolása?” A felvetéssel kapcsolatos kérdéseket megkapta a koronavírus információs vonal, ami az alábbi válaszokat küldte:

 

„16. életévüket (feltehetőleg 12. életév alattit szerettek volna írni, mert erre a korosztályra kérdeztem rá) még be nem töltött személyek is ugyanolyan feltételek mellett vehetik igénybe az egészségügyi szolgáltatásokat, tehát nem sürgősségi ellátás esetén negatív PCR-teszthez kötik az ellátás igénybevételét. Tekintettel arra, hogy ezen korosztály számára még nem elérhető az oltakozási lehetőség, ezért ezt az egészségügyi intézmény végzi, s önöknek semmilyen költségtérítési, vagy adminisztratív kötelességük nincs.

Gyermekek kísérője esetén az országos tisztifőorvos levele nem fogalmaz meg egyéb utasítást, ezért vélhetően az általános kísérő felé támasztott feltételrendszer mentén szükséges eljárni, tehát védettségi igazolvány hiányában a jelenlétét negatív teszthez kötik, melyet a kísérőnek kell finanszíroznia.

Sürgősségi ellátást védettségi igazolvány hiányában is igénybe vehetnek, s ezen esetben nem szükséges szintén a tesztek költségét vállalniuk.

Válaszunk célja az általános tájékoztatás – levelünk hivatalos állásfoglalásnak nem minősül.”

👉A PCR-teszteléssel kapcsolatos tudnivalókat a 469/2021. (VIII. 6.) Kormányrendelet tartalmazza.

A diákok oltásával kapcsolatban György István államtitkár is megnyilatkozott, aki közölte, hogy a tanulók közül 185 ezren éltek nyáron a koronavírus elleni oltás lehetőségével. Azt is elmondta a közmédiának, hogy augusztus végi, szeptember eleji iskolai oltási akcióban további csaknem 50 ezren akarnak részt venni. (Jelenleg a 12-17 éves korosztályt oltják.)

  • A pedagógusok körében már 85 százalékos az átoltottság a koronavírus elleni vakcinával. 
  • A felnőtt lakosok 66 százaléka vette fel az oltást.
  • Most nem lesz kötelező az iskolákban a maszkviselés és a testhőmérséklet mérése, de tiltani sem fogják ezeket. 
  • A kormány arra készül, hogy az egész idei tanévben jelenléti oktatás lesz.

Többféle akcióban oltanak továbbra is: folytatják az idősotthonok lakóinak immunizálását, de már az általános iskolásoknak is adnak vakcinát. Egész nyáron arra biztatták a szülőket, hogy kérjenek oltást a gyerekeiknek. Így a tanulók élvezhetik a jelenléti oktatást, a felnőttek pedig tudnak munkába járni, tehát működőképes marad a gazdaság - mondta.

Kép forrása: A Debreceni Alapellátási és Egészségfejlesztési Intézet munkatársa beoltja a Péchy Mihály Építőipari Technikum egy tanulóját a német-amerikai fejlesztésű Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyaggal, a Comirnaty-vakcinával az intézet Szent Anna utcai épületében 2021. szeptember 2-án. MTI/Czeglédi Zsolt



Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Szavak nélkül

A kampó

Pipacsok közt veled lenni